Tijd voor de patiënt met online triage

8 augustus 2024 in
Joseba Brouwer

Steeds meer huisartspraktijken worden geconfronteerd met de toenemende zorgvraag. De voorspelling is dat een huisartsenpraktijk binnenkort aan 2500 ingeschreven patiënten zorg moet verlenen. Om deze stroom aan patiënten te ondervangen én tijd te maken voor de patiënt is een efficiënte werkwijze belangrijker dan ooit.

Een online triagetool kan hierin dé oplossing bieden aan huisartspraktijken, gezondheidscentra en andere eerstelijnszorg. Verzekeraars VGZ en CZ komen zelfs de komende twee jaar met een vergoeding voor praktijken die willen werken met een online triagetool.

Digitale vragenlijst

Een online triagetool is een digitale vragenlijst die de patiënt kan doorlopen, zonder te bellen met een assistente. Er worden vragen gesteld aan de patiënt over zijn gezondheidsklacht die de patiënt in enkele minuten kan beantwoorden. Vervolgens krijgt de patiënt te zien of zijn klacht urgent genoeg is voor een bezoek aan de huisarts. In sommige triagetools krijgt de patiënt een advies te zien waarmee hij uit de voeten kan wanneer een doktersbezoek niet nodig blijkt.

Laagdrempelig alternatief

De online triagetool geeft patiënten een laagdrempelig alternatief voor het bellen met de praktijk. Dit betekent automatisch een lagere werkdruk voor de assistentes. Bovendien heb je met patiënten die na de online triage wél een doktersafspraak nodig hebben, een persoonlijker gesprek waarbij er tijd is voor de patiënt. Zowel de assistente als de huisarts kan de resultaten van de triagetool inzien, waardoor er beter doorgevraagd kan worden.

Koppelen aan Terugbelplanner

Bellen met Lotte heeft een koppeling met de zelftriage Moet ik naar de dokter? Deze levert de assistente een enorme tijdswinst op en verlaagt de werkdruk. Om het nog makkelijker te maken kun je de digitale triage koppelen aan Terugbelplanner.

Met Terugbelplanner kunnen patiënten een terugbelafspraak maken na het invullen van de digitale triage. Zodra de assistente de patiënt terugbelt ziet zij van tevoren de resultaten van de online triagetool en hoeft zij tijdens het gesprek alleen nog aanvullende vragen te stellen. Zo bied je het hoofd aan de toenemende zorgvraag zónder dat je tijd verlies voor de patiënt!

Wil jij ook meer tijd voor de patiënt?

Met de koppeling zelftriage Moet ik naar de dokter? lukt het!


Deel deze post
Labels